BILANȚ IMPRESIONANT AL WORKSHOP-ULUI „RESTAURAREA ȘI CONSERVAREA BUNURILOR CULTURALE CONFECȚIONATE DIN PIATRĂ”

BILANȚ IMPRESIONANT AL WORKSHOP-ULUI „RESTAURAREA ȘI CONSERVAREA BUNURILOR CULTURALE CONFECȚIONATE DIN PIATRĂ” DESFĂȘURAT LA MUZEUL DIN SEBEȘ: RESTAURAREA BUSTULUI LUI MIHAI EMINESCU ȘI A ALTOR NOUĂ PIESE VALOROASE

Vineri, 5 august 2022, în ultima zi a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, începând cu ora 12.30, a avut loc vernisajul expoziției temporare în care au fost prezentate publicului artefactele restaurate în cursul celor opt zile de activități practice.

Au fost restaurate și conservate cinci piese datând din epoca romană (un leu și o stelă funerară, o statuie ronde-bosse, un fragment dintr-un edicul și un mic relief reprezentându-l pe zeul Pan), trei din Evul Mediu (componente ale unui portal gotic) și una din epoca modernă (stema orașului Sebeș, datând din anul 1765). Acestora li se adaugă bustul lui Mihai Eminescu, din Piața Libertății, datând din anul 1960, operă a sculptoriței sebeșene Doina Lie.

Toate monumentele au fost tratate împotriva agenților de degradare biologici și, ulterior, curățate. Unele dintre ele au aut nevoie și de reîntregiri, de completări a părților lipsă, de consolidări, precum și de integrarea cromatică a materialelor adăugate. Aceste intervenții fost benefice pentru monumentele asupra cărora s-a intervenit, ducând la stoparea degradărilor și la schimbarea aspectului acestora, acesta ajungând mult mai apropiat de cel inițial.

„La încheierea workshop-ului se cuvine să-i amintim pe toți cei implicați, participanți, coordonatori și organizatori, și să le mulțumim și pe această cale pentru entuziasmul și profesionalismul de carte au dat dovadă, în cadrul activităților pe care le-au desfășurat, și să-i îndemnăm să cultive frumoasele legături de prietenie care s-au înfiripat acum și, mai mult, să revină și la următoarele ediții pe care dorim să le organizăm” transmit reprezentanții muzeului din Sebeș.

Au participat, în calitate de voluntari: Ana-Teodora Avram, Alexandra-Paula Sicoe, Tudor Man, Patricia-Casiana Ekart-Jelmărean, Radu Dragoș, Andrei-Sorin Sas, Ovidiu-Dorin Grozav, Claudia Siceanu, Dragoş-Ștefan Sandu, Cristian-Tiberiu Suciu și Alexandra-Iulia Nuc, coordonați de drd. Sidonia Petronela Olea, expert restaurare bunuri culturale mobile, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, lect. univ. dr. Călin Anghel, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și dr. Radu Totoianu, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Organizatorii workshop-ului au fost: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Parteneri: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT