Exponatul lunii octombrie, Ziarul Viitorul, numărul din 16 octombrie 1922 şi Masa rotundă: 98 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
Joi, 15 octombrie 2020 se împlinesc 98 de ani de la unul dintre cele mai importante momente din istoria românilor și implicit a orașului Alba Iulia, Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, în orașul Marii Uniri.
Pentru a marca acest eveniment, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia propune pentru ziua de joi, două acțiuni.
Astfel, de la ora 11, va fi vernisat exponatul lunii octombrie, Ziarul Viitorul, numărul din 16 octombrie 1922.
Serbările Încoronării din zilele de 15-17 octombrie 1922 au fost intens promovate în presa vremii, laudativ, dar și cu note critice atunci când „omisiunile” ori inadvertențele Comisiei Încoronării creată pentru organizarea acestui mare eveniment nu erau pe măsura așteptărilor.
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia păstrează în patrimoniul său reviste ori cotidiene care au promovat evenimentul Încoronării pe parcursul anilor 1920-1922. În special presa locală – Alba Iulia, Vestea sau Transilvania Românească – nu rata niciun moment din pregătirile pentru amenajarea orașului, a străzilor, construcția catedralei, amenajarea parcului, a gării ori a Teatrului Caragiale. Cu bune sau rele, ziariștii urmăreau constant subiectul, informând publicul, ținându-l aproape de marele moment, pentru ca în preajma zilelor din octombrie 1922 să dea un plus de importanță nu atât realităților prezente, ci acordând mai mult spațiu Istoriei, momentelor care au pregătit Încoronarea. Și cum o parte a evenimentelor de dinaintea Încoronării s-a petrecut la Alba Iulia, orașul a fost și în atenția presei naționale.
Un astfel de cotidian, în care istoria orașului Alba Iulia ne apare în prim-plan este Viitorul, ziarul Partidului Național Liberal, aflat în 1922 în al 14 an de la apariție – ediția de 8 pagini, din 16 octombrie 1922. Deopotrivă atenția redactorilor s-a îndreptat spre monarhie și întemeietorul ei, Carol I, apoi spre cei în timpul cărora s-a realizat România Mare: Ferdinand și Maria, dar și pe o prezentare pe zile a programului serbărilor.
De asemenea, tot cu această ocazie, muzeul albaiulian va organiza Masa rotundă 98 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia, cu participarea a nouă istorici locali ( Ioana Rustoiu, Ionela Simona Mircea, Valer Moga, Tudor Roșu, Marius Cristea, Dragoș Ursu, Mihai Groza, Ciprian Dobra și Liviu Zgârciu). Discuțiile vor fi transmise live, începând cu ora 11.30, pe pagina de facebook a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia
( https://www.facebook.com/muzeulnationalaluniriialbaiulia).
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.