Expoziția: Începuturi. Tiparul în Țările Române în secolul al XVI-lea.

Joi, 15 iunie 2023, la ora 12, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia – clădirea Museikon – va fi vernisată expoziția: Începuturi. Tiparul în Țările Române în secolul al XVI-lea.

La a 515-a aniversare a apariției primei cărți în spațiul românesc, Liturghierul tipărit de Macarie la Târgoviște în anul 1508, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia oferă publicului ocazia de a admira un exemplar al acestei cărți. Întrucât la Târgoviște s-au tipărit, în intervalul 1508-1512, trei titluri: Liturghier, Octoih și Tetraevanghel, prin sprijinul oferit de partenerii proiectului expozițional – în special Casa de licitații Artmark – publicul albaiulian și nu numai are ocazia să admire, în premieră, toate cele trei tipărituri de o inestimabilă valoare culturală și materială, rarisimele exemplare păstrate fiind evaluate la sute de mii de euro.

În cadrul expoziției vor mai putea fi admirate cărți cu valoare de unicat, cum este cazul Liturghierului tipărit de diaconul Coresi la Brașov în 1570, sau rarități: Tetraevanghelul slavo-român (Sibiu, 1551-1553), Octoihul mic (Alba Iulia, 1578), Tetraevanghel (București, 1575-1576), Johannes Honterus, Compendium Iuris Civilis in usum Civitatum ac Sedium Saxonicarum (Brașov, 1544), Antonio Bonfini, Historia inclyti Matthiae Hunnyadis (Cluj, 1565). Lucrările expuse au fost tipărite în atelierele tipografice de la Târgoviște, Sibiu, Brașov, Cluj, Alba Iulia, Sebeș, Oradea și București, de meșteri renumiți, precum Macarie, Coresi, Lorinț, Raphael Hoffhalter și Gáspár Heltai.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 iunie – 15 iulie 2023.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Casa de licitații Artmark din București, Mitropolia Ardealului Sibiu, Biblioteca Documentară „Bethlen Gábor” Aiud, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, Biblioteca Județeană Mureș – Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu-Mureș, Muzeul „Prima Școală Românească” al Bisericii „Sfântul Nicolae” din Brașov și Biblioteca și Centrul de Informare al Academiei de Științe a Ungariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT