Comunismul și memoria martirică a Bisericilor / a XI-a ediție a Simpozionului Național de Martirologie (21-22 Martie 2025)
Comunismul și memoria martirică a Bisericilor
a XI-a ediție a Simpozionului Național de Martirologie
(21-22 Martie 2025)
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în colaborare cu Arhiepiscopia Alba Iuliei și Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, organizează, în perioada 21-22 Martie 2025, a unsprezecea ediție a Simpozionului Național de Martirologie, cu tema Comunismul și memoria martirică a Bisericilor.
Vineri – 21 Martie – începând ora 9:00 va avea loc deschiderea oficială a evenimentului, la Facultatea de Teologie Ortodoxă (Aula „Dumitru Stăniloae”), urmată de desfășurarea în plen a lucrărilor simpozionului, la care vor lua parte cercetători de prestigiu (istorici, teologi, sociologi, din țară și străinătate).
De asemenea, în aceeași zi, la ora 12:00, va avea loc lansarea volumului: George Enache, Monahismul ortodox românesc și modernitatea. De la Regulamentele Organice la Decretul 410, Eikon, 2024 (prezintă Dragoș Ursu și pr. prof. dr. Jan Nicolae).
În aceeași zi, de la 15:00, se va derula cea de-a doua sesiune de comunicări, în format on-line, lucrările putând fi urmărite pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Sâmbătă – 22 Martie – începând cu ora 13:00, la mănăstirea-memorial „Râpa Robilor” din Aiud, va avea loc lansarea volumelor: Răzvan Perșa, Părintele Liviu Galaction Munteanu: o biografie documentară, Renașterea, 2025 (prezintă Dragoș Ursu), respectiv Dragoș Ursu, Reeducare și represiune în comunism. O istorie politică a închisorii Aiud, Corint, 2024 (prezintă pr. conf. dr. Oliviu Botoi).
Întâlnirea se va încheia cu recitatul artistic susținut de elevii Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” – Blaj și ai școlii „Avram Iancu” – Unirea, din cadrul proiectului „Poezia mărturie din temnița comunistă” (ediția a VI-a).
Program: