Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX
Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX
vernisaj: joi, 7 martie 2019, ora 12:00 – Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia
În perioada 7 martie -9 aprilie 2019 Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia oferă publicului albaiulian, și nu numai, expoziția: Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX.
Expoziția va fi vernisată joi, 7 martie 2019, ora 12:00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, la parter.
Inițiată anul trecut, în contextul aniversării Centenarului României Mari, de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (curator Marius Câmpeanu), expoziția organizată la Baia Mare, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia (curator Ionela Simona Mircea), Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (curator Melinda Ildiko Mitu), Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud (curator Elena Elisabeta Pleniceanu) și Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat (curator Constantin Băjenariu), a fost însoțită de un volum editat sub același generic.
Fiind vorba de un proiect de cercetare gândit pe mai mulți ani, așezat sub un generic atât de generos, prima expoziție din ciclu, și volumul care o însoțește, prezintă schiţe biografice şi fotografii realizate de 5 fotografi transilvăneni: Samoilă Mârza (1886-1967) – Fotograful Unirii de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918, Ferenc Veress (1832-1916) – primul fotograf din Transilvania (în 1853, la Cluj-Napoca, şi-a deschis primul atelier foto), Alexandru Roşu (1854-1913) – primul fotograf român din Bistriţa, Szabó Gábor (1905-1982) – cel mai important artist fotograf din Făgăraş şi Suba Zoltán (1911-2009) – unul dintre fotografii marcanți ai oraşului Baia Mare.
Dacă expoziția s-a bucurat de aprecierea publicului băimărean și a publicului din celelalte orașe transilvănene unde a fost itinerată (Bistrița, Năsăud, Făgăraș), în jurul ei născându-se interogații privind epoca, multe dintre acestea primindu-și răspunsurile în cadrul vernisajelor organizate de muzeele gazdă, volumul s-a dovedit de bun augur fiind catalogat, de către cei care l-au văzut ori primit, drept un aport istoriografic ilustrativ pentru destinul celor 5 fotografi transilvăneni, cu informații utile pentru cei interesați, iubitori de istorie (locală, regională, națională, chiar internațională) și de fotografie veche.
Invitația adresată de muzeul albaiulian tuturor este aceea de a trece pragul expoziției pentru a afla o poveste compusă din mai multe povești, biografii adunate laolaltă, a celor din spatele aparatului de fotografiat și a celor din fața lui, într-o manieră atractivă, care îmbină textul cu imaginea, reușind să antreneze și mintea și inima și ochiul, deopotrivă.
Ionela Simona Mircea,
muzeograf-curator la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Buna ziua. Sunt bibliotecar la un muzeu din București și sunt interesata sa achiziționez lucrarea Mari fotografi din Transilvania XIX-XX. Sunt foarte interesats