Varna (anticul Odessos) – întâlnirea instituțiilor partenere în cadrul proiectului Interreg DTP ArcheoDanube – Archaeological Park in urban areas as a tool for Local Sustainable Development

În perioada 27-30 iunie a avut loc la Varna (anticul Odessos) întâlnirea instituțiilor partenere în cadrul proiectului Interreg DTP ArcheoDanube – Archaeological Park in urban areas as a tool for Local Sustainable Development. Demersul își propune găsirea unor soluții comune de valorificare și încorporare a patrimoniului arheologic în spațiul urban prin dezvoltarea mijloacelor adecvate de gestionare și integrare a vestigiilor în mediul social, economic și cultural actual, rezultatul fiind elaborarea unui ArheoPlan local.
Dr. Anca Timofan, arheologă în cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, a prezentat obiectivele, relevanța și propunerile arhitecturale privind realizarea unui parc arheologic urban în Alba Iulia prin valorificarea în cadrul unui viitor proiect de conservare-restaurare a descoperirilor din sectorul Domus-Thermae de la Apulum: o casă romană de tip domus, o parte a unor băi (thermae), un drum și un mic edificiu de epocă romană. Din cadrul echipei proiectului au mai participat Sidonia Olea (Restaurare monumente și componente artistice din piatră), Dana Zudor și Druta Monica (Conservare patrimoniu arheologic mobil), Ioana Chiș și Mariana Opruța (Administrație).
Acțiunile noastre în cadrul ArcheoDanube au un caracter inter/multidisciplinar, fiind implicați specialiști din domenii diverse: arheologi, restauratori, conservatori, arhitecți, specialiști în digitizare 3D și tehnologie VR.
Arhitectural, abordarea noilor volume și a materialelor care pot fi folosite în reconstrucții este un minimalistă, pentru a marca clar granița dintre trecut și prezent, dar și pentru a nu distrage atenția vizitatorului de la elementele arhitectonice originale. Conceptul nostru de parc arheologic își propune totodată să răspundă unei nevoi specifice de optimizare a gradului de interacțiune publică cu mediul arheologic prin instrumente digitale avansate de prezentare a informației și a conținutului explicativ.
Valorificarea patrimoniului arheologic în cadrul unui parc arheologic este un proiect de sustenabilitate pentru patrimoniul cultural național. Zone importante din situl roman Apulum (inclusiv sectorul Domus-Thermae) vor fi propuse în Lista Indicativă a Patrimoniului Mondial, iar gradul de integritate și autenticitate al sitului sunt condiții esențiale pentru includerea lor în UNESCO.
Proiectul Archeodanube deschide calea pentru pregătirea proiectelor concrete de infrastructură și organizare a parcurilor arheologice, punând accent pe strategiile de îmbunătățire a eficienței managementului siturilor și încurajarea de noi inițiative în turism (arheoturism), cu largi beneficii culturale pentru comunitățile locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT