Apariție editorială Anul 1918 – Anul speranței – Lucrările celei de/a XIII/a reuniuni a comisiei de istorie româno- slovace

Apariție editorială Anul 1918 – Anul speranței – Lucrările celei de/a XIII/a reuniuni a comisiei de istorie româno- slovace

Editori Eva Mârza, Karol Hollý, Radu Mârza

 

Cuvânt de apreciere

Înființată în urmă cu două decenii și jumătate, Comisia Bilaterală de Istorie Româno-Slovacă este rezultatul schimbărilor geostrategice din Europa Central-Orientală de după căderea regimurilor comuniste, de după divizarea Cehoslovaciei, dar și rezultatul unor eforturi comune, în fruntea cărora s-au situat profesorii Pompiliu Teodor, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” și Milan Kračjovič, de la Institutul de Istorie al Academiei Slovace de Științe. Prezentul volum este un produs al celei de-a XIII-a conferințe științifice a comisiei, fiind editat de profesorii și cercetătorii Eva Mârza, actuala președintă din partea română, Karol Hollý și Radu Mârza. El reflectă marea împlinire din anul 1918, moment decisiv pentru istoria contemporană a ambelor popoare.

Cele douăsprezece studii cuprinse în carte pun în lumină pregătirea actelor fundamentale de formare a Slovaciei/ Cehoslovaciei și a României Întregite, desfășurarea procesului, precum și urmările sale din perioada interbelică. Volumul de peste 400 de pagini, publicat bilingv, devine o prețioasă mărturie a istoriei paralele și comune a celor două popoare, a interferențelor din istoria lor mai recentă, ca și a cadrului european al derulării faptelor și proceselor amintite. Înscris în seria Biblioteca Mvsei Apulensis, volumul a putut să apară prin eforturile instituționale ale Institutului de Istorie al Academiei Slovace de Științe de la Bratislava (deținătorul unui proiect de cercetare pe tema tranziției societății din Slovacia în context european, de la finele secolului al XIX-lea până după Al Doilea Război Mondial), ale Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și ale celor două academii, română și slovacă.

Academia Română este convinsă că numai colaborarea dintre forurile supreme de cercetare ale țărilor din regiunea central-sud-est europeană poate conduce la cunoașterea reciprocă a istoriei acestor popoare și la strângerea raporturilor dintre acestea, în frământatul cadru internațional actual. Cunoașterea înseamnă acțiune conștientă, iar comunicarea adecvată poate spori dialogul, fără de care nu este posibilă armonia statelor din cadrul Uniunii Europene.

Felicităm sincer personalitățile și instituțiile implicate cu atâta dăruire în desfășurarea periodică a lucrărilor Comisiei Bilaterale de Istorie Slovaco-Române, precum și în punerea în pagină și editarea acestui admirabil volum, mărturie elocventă a cooperării, a dialogului și a dorinței cunoaștere mutuală. Suntem convinși că prin eforturile laborioase ale celor doi copreședinți – doamna profesoară Eva Mârza (de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia) și domnul doctor Stanislav Mičev (de la Muzeul Insurecției Naționale Slovace din Banská Bystrica) –, a celor două academii, precum și a altor instituții interesate, lucrările comisiei vor putea continua, conducând la noi contribuții fundamentale pentru aprofundarea istoriei popoarelor român și slovac.

Acad. Ioan-Aurel Pop   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT