Expoziție / Alexandru Ioan Cuza în patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia

Luni 24 ianuarie 2022 ora 12:30 la Sala Unirii Alba Iulia va fi vernisată expoziția „Alexandru Ioan Cuza în patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia”, în cadrul căreia vor fi expuse spre vizitare câteva piese legate de domnia lui Alexandru Ioan Cuza și Unirea de la 1859. Reformele domnitorului ori crearea unor instituții au fost marcate prin baterea unor monede sau medalii care să susțină proiectul unionist și de modernizare al Principatelor Române, apelându-se în acest sens la ateliere de gravură celebre din Franța (Stern, Farochon, Caque) ori locale (Șaraga din Iași, Carniol din București). În patrimoniul muzeului albaiulian au intrat câteva astfel de piese care amintesc înființarea azilului de orfani de către Elena Cuza (1862), inaugurarea Manufacturii de Arme din Dealul Spirii (1863), medaliile postume care marcau decesul lui Alexandru Ioan Cuza (1873), un an de la moarte (1874) ori cele jubiliare legate de împlinirea a 40 de ani de la abdicare (1906) sau 50 de ani de la Unirea principatelor (1909), evenimente corelate cu domnia lui Carol I, cei doi afiind reprezentați împreună pe avers și revers sau de inaugurarea statuii lui Alexandru Ioan Cuza în prezența regelui Carol I în Piața Universității din Iași, în anul 1912.

Acestor monede comemorative li se adaugă câteva vase de porțelan sau sticlă care poartă monograma Principatelor Unite, dar și o litografie contemporană cu reprezentarea familiei Cuza, o piesă de popularizare, care asemenea icoanelor tipărite pe hârtie era frecvent întâlnită în casele locuitorilor obișnuiți din mediul urban și rural. Reformele lui Cuza și povestirile larg răspândite legate de domnitorul cel drept și bun cu cei săraci și-au găsi ecou nu doar în imagini litografiate, ci și în literatura scrisă. O piesă de teatru prezentată de elevi la serbările școlare, intitulată Cuza-Vodă, a fost cea scrisă de Eufrosina O. Mironescu și tipărită în 1925 la celebra editură a Librăriei Socec&Co, un exemplar al cărții fiind expus și în Sala Unirii din Alba Iulia.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură Augustin Bena Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT