Cardinalul, un film semnat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma

Cardinalul, un film semnat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma,
luni 11 noiembrie 2019, ora 19:00 la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

Cardinalul prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și pe urmă perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet.

La finalul proiecției va avea loc o sesiune de Q&A la care vor participa regizorul Nicolae Mărgineanu și actorul Radu Botar.

Rolul lui Iuliu Hossu este jucat de actorul Radu Botar, iar alături de el joacă Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor.

Sinopsis:

În 1950 întregul lot al conducătorilor Bisericii greco-catolice este arestat și închis în penitenciarul Sighet. Aici, după gratii, se întâlnesc cu cei care au făurit Marea Unire, printre care Iuliu Maniu și Gheorghe Brătianu.

Alături de marii politicieni români, personalitățile religioase din Transilvania sunt ultimele “relicve” ale unei societăți considerate apuse.

Noua conducere impusă de sovietici nu admite existența unei biserici paralele celei ortodoxe, mai ales a uneia care are legături cu Vaticanul.

Obiectivul torționarilor e simplu : directorul închisorii și politrucul sovietic ajutați de un torționar neobișnuit, cu neputință de învins fac presiuni continue pentru convertirea religioasă a preoților.

În fața lor se ridică un singur om care treptat devine o călăuză pentru ceilalți preoți : episcopul Iuliu Hossu. Aceasta este povestea sa și a tovarășilor săi de suferință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT