Conferinţa naţională: Orașele Unirii: Proiecte și evoluții urbanistice după anul 1918

Sunteți invitați joi, 3 octombrie 2019, începând cu ora 14, la Sinagoga din Alba Iulia, pentru a lua parte la un vernisaj și la o lansare de carte, prilejuite de deschiderea conferinței Orașele Unirii: Proiecte și evoluții urbanistice după anul 1918, organizată de Universitatea „1 Decembrie 1918”, Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie, împreună cu Academia de Științe a Moldovei, Universitatea „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți și Comunitatea Evreilor Alba Iulia, în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul Educației Naționale și Consiliul Județean Alba.

Expoziția este dedicată celor trei capitale ale Unirii: Alba Iulia, Cernăuți și Chișinău, a căror evoluție urbanistică a fost marcată de evenimentele pe care le-au găzduit în 1918 și care au făcut posibilă nașterea României Mari. Sunt valorificate colecții de fotografii și documente puse la dispoziție de Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, Institutul Patrimoniului Cultural din București, precum și unele provenite din colecții particulare.

Prezentată deja cititorilor în Aula Academiei Române din București și la Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca, monumentala sinteză de istoria artei dedicată Centenarului, intitulată Arta din România. Din preistorie în contemporaneitate, apărută la Editura Academiei Române din București și la Editura Mega din Cluj-Napoca, este rodul colaborării a 40 de istorici și critici de artă, care au fost coordonați de academicienii Răzvan Theodorescu și Marius Porumb. Lansarea de la Alba Iulia, la a cărei organizare și-au dat concursul Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, se bucură de participarea acad. Marius Porumb și a unei mari părți dintre autori.

În cadrul evenimentului vor oferi un moment muzical Alexandru Pal, Dan Liviu Cernat și cvartetul de coarde „Augustin Bena” al Județului Alba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.