Debutul Anului Centenarului Încoronării – 15 octombrie 2021

La Alba Iulia vor avea loc vineri, 15 octombrie 2021, manifestări cultural-artistice care vor marca debutul Anului Centenarului Încoronării. Anul 2022 va fi astfel anul în care se va sărbători împlinirea a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, eveniment care a avut loc la Alba Iulia.

Manifestările de la Alba Iulia vor debuta în Piața Cetății cu o expoziția de fotografie „Majestatea Sa Regele Mihai I și Încoronarea de la 15 octombrie 1922”, urmată apoi de un moment de restituire istorică, respectiv prezentarea „Proclamației Încoronării Regelui Ferdinand” și interpretarea Imnului Regal de către Fanfara Județului Alba, moment care se va desfășura pe esplanada de vest a Sălii Unirii.

Vezi și DOCUMENTAR: 15 octombrie 1922, ziua în care Ferdinand și Maria au fost încoronați ca regi ai României Mari la Alba Iulia

La ora 12:00 va avea loc slujba Te Deum în Catedrala Încoronării din Alba Iulia, iar apoi, în Sala Unirii, va avea un nou moment intitulat sugestiv ,,restituiri”, respectiv prezentarea exponatului lunii de către Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și a lucrării muzicale „Marșului Încoronării”, piesă care a fost scrisă inițial pentru interpretare vocală și de aproape 100 de ani nu a mai fost interpretată în public. Orchestrația prezentată în cadrul evenimentului, de la Sala Unirii, poartă semnătura artistului Alexandru Pal, este scrisă pentru nai și orchestră de cameră și va fi în primă audiție. Concert cameral extraordinar susținut de Orchestra de Cameră a Județului Alba va continua cu interpretarea unor lucrări celebre scrise de Andrei Mureșanu, Eduard Hubsch și Ciprian Porumbescu.

Manifestările vor fi urmate de prezentarea oficială a bustului Regelui Mihai I, amplasat în zona Sălii Unirii din Alba Iulia, lansarea cărții „Regina cea rea”, după povestea Reginei Maria a României, însoțită de o expoziție cu ilustrații din carte, iar la ora 16:00 va avea loc masa rotundă ,,Încoronarea de la Alba Iulia – 15 octombrie 1922”, momente care vor avea loc în Sala Unirii, vor fi transmise live pe paginile de socializare ale instituțiilor organizatoare și pe un ecran led amplasat pe aleea muzeului.

Manifestările dedicate deschiderii Anului Centenarului Încoronării sunt organizate de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și sub patronajul Casei Regale a României.

Anul Centenarului Încoronării va marca împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, eveniment care a avut loc în 15 octombrie 1922 în catedrala din Alba Iulia. Lăcașul de cult a fost construit special pentru acest eveniment cu importanță deosebită în istoria României.

Programul evenimentelor organizate vineri, 15 octombrie 2021, la Alba Iulia

Ora 10.30 – 10.45 – Citirea proclamației încoronării Regelui Ferdinand I – 15 octombrie 1922

Locație: Esplanada Sălii Unirii

Ora 10.45 – 11.00 – Inaugurarea expoziția de fotografie cu tema M.S. Regele Mihai I și Încoronarea de la 15 octombrie 1922.

Locație: Piața Cetății Alba Carolina.

Expoziția este realizată din fotografii ale Muzeul Național de Istorie al României.

Ora 11.05 – 11.25 Vizită la Liceul de Arte ,,Regina Maria”.

ASR Principesa Sofia a României alege lucrările câștigătoare ale concursului având ca temă „Încoronarea de la Alba Iulia” (pictură si desen). Lucrările au fost realizate de către elevii liceului.

Ora 12.00 – 12.30 Te Deum la Catedrala Încoronării.

Întâmpină : Î. P. S. Irineu Pop, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Ora 12.30 – Restituiri: Marșul Încoronării – Concert cameral

Locație: Sala Unirii

Ora 14.30 – 14.50 – Dezvelirea bustului Regelui Mihai I

Locație: Esplanada Muzeului Unirii

Ora 14.55 – 15.15 Muzeul Principia.

Vernisaj expoziție de artă – expun artiști ai filialei Alba a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Ora 15.20 – 16.00 Lansarea volumului ”Regina cea rea” – după povestea Reginei Maria a României

Locație: Sala Unirii – intrarea dinspre Universitatea 1 Decembrie

Ora 16:00 – Masă Rotundă „Încoronarea de la Alba Iulia – 15 octombrie 1922” – Sala Unirii

Programul mesei rotunde „Încoronarea de la Alba Iulia – 15 octombrie 1922” Ediția a 2-a, 2021

Tudor Roșu – „Centenarul Încoronării:

Premise, resurse, potențial” Ionela Mircea – „Protagoniștii Încoronării”

Valer Moga – „15 octombrie 1922. O zi din viața Alba Iuliei și a României. Premise și urmări ”

Dragoș Ursu – „Contextul politic al Încoronării”

Ioana Rustoiu – „În umbra zidurilor orașului Încoronării: protopopi și preoți din județul Alba despre regii României Mari și momentul 15 octombrie 1922”

Marius Cristea – „Sub semnul Încoronării: perspectivele reenactmentului albaiulian”

Ioana Ursu – „Viața cotidiană din Alba Iulia și Încoronarea”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT