DIONYSOS 3D. Desfătare şi viaţă veşnică la APULUM

joi, 21 noiembrie 2019, ora 11:30 la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

DIONYSOS 3D este ultimul eveniment expozițional din cadrul programului cultural Pantheon 3D, cofinanțat de AFCN și implementat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în anii 2018-2019.

Expoziția prezintă o divinitate excepțională a lumii antice, pe Dionysos, cel numit de romani Bacchus sau Liber Pater. Dionysos era zeul vinului și al viței de vie, dar și al rodniciei pământului. Cultul său civilizator a fost foarte răspândit în lumea greco-romană. Misteriile lui Dionysos aveau loc o dată la doi ani promițând salvarea și supraviețuirea sufletului după moarte. Sanctuarul zeului vinului şi vegetaţiei, Liber Pater de la Apulum unde aveau loc astfel de banchete ritualice, a fost cercetat arheologic între 1989 şi 1992, respectiv între 1998 şi 2003, o parte dintre piesele descoperite fiind prezentate cu această ocazie publicului larg.

Cei care vor vizita expoziția vor fi familiarizați cu mitologia, iconografia si cultul lui Dionysos – Liber Pater, cu modul în care anticii îl celebrau pe zeu, dar și cu unele aspecte privind ritualul și obiectele specifice cultului.

Piesele sculpturale excepționale descoperite în sanctuar, precum Grupul statuar votiv din marmură reprezentându-l pe Liber Pater însoțit de Pan și panteră, dar și altele legate de cultul dionisac la Apulum, au fost digitizate 3D, modelele rezultate îmbogățind colecția virtuală a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT