Exponatul lunii aprilie, Biserica Încoronării. 1919-1922

Marți, 5 aprilie 2022, ora 11.00 la Sala Unirii va fi vernisat Exponatul lunii aprilie, Biserica Încoronării. 1919-1922.

Cu această ocazie vor fi expuse un calup de șapte fotografii în care se pot observa diferite etape de construcție ale Bisericii Încoronării, dar și o fotografie cu demolarea unei părți din zidul vestic al cetății, în preambulul demarării construcției propriu-zise. Fotografiile au fost realizate de Samoilă Mârza, Fotograful Unirii.

Încoronarea suveranilor României Mari de la 15 octombrie 1922 la Alba Iulia a fost precedată de ample pregătiri care au avut menirea de a transforma o localitate cu un pronunțat iz rural într-un oraș demn de importanța sa istorică și de momentele de celebrare ce vor veni. Astfel, pe lângă sistematizarea și înfrumusețarea orașului, Guvernul României ia decizia, la sugestia lui Nicolae Iorga, de a construi o biserică monumentală, Catedrala ortodoxă de azi, pentru a găzdui solemnitatea încoronării suveranilor tuturor românilor.

Construcția acesteia începe 28 martie 1921, lucrările beneficiind de o amplă susținere materială, fiind sfințită în octombrie 1922, în cadrul solemnităților prilejuite de ceremonia de încoronare.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii și Direcția Județeană pentru Cultură Alba.

Vernisajul va fi transmis on-line pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia / www.facebook.com/muzeulnationalaluniriialbaiulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT