Exponatul lunii februarie: Gravură din anul 1785 dedicată lui Crișan

Miercuri, 8 februarie 2017, ora 11.00 la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii februarie, Gravură din anul 1785 dedicată lui Crișan.

Exponatul îl constituie o gravură din anul 1785 dedicată celui de-al treilea lider al răscoalei transilvănene din 1784, Crișan. Autorul nu este identificat. Piesa a intrat recent în colecția Muzeului Național al Unirii, fiind achiziționată de la un anticariat din București. Imaginea este una destul de realistă, în conformitate cu alte portrete sau descrieri ale lui Crișan, dar existând posibilitatea să aibă și elemente fanteziste. Sub imagine, în limba germană, apare textul “Crișan Gheorghe, conducător al rebelilor valahi, care în 10 februarie 1785 a fost capturat”. Un detaliu interesant îl constituie prezența unui câine de luptă alături de liderul răscoalei.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba, Muzeul Național Brukenthal Sibiu și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

One thought on “Exponatul lunii februarie: Gravură din anul 1785 dedicată lui Crișan”

  1. Cu totul improbabil. O aglomerare de „zestre” de vânător, combinat cu elemente disparate din costumul nobiliar. Purtarea neglijentă a cămășii indică pregnant asocierea întâmplătoare de elemente suprapuse ori alăturate. O imagine „idealizată” de „propagandă negativă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT