EXPOZIȚIA „MATERIE ȘI ICOANĂ”

EXPOZIȚIA „MATERIE ȘI ICOANĂ”

În data de 29 septembrie 2023, ora 17:00, va avea loc vernisajul expoziției stradale „Materie și Icoană”, pe aleea din fața Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, în cadrul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni-2023”.

Expoziția documentară valorifică rezultatatele unui proiect de cercetare care a adunat în jurul icoanelor transilvănene specialiști din diverse domenii (conservare-restaurare, știința patrimoniului, istorie, științele naturii, arheologie) cu scopul de a recupera  (reînvia) vechea tehnică de pictare a icoanelor pe lemn transilvănene din secolulul al XVIII-lea și din prima jumătate a secolului al XIX-lea. În acest sens, prin metode moderne de investigare, au fost identificate materialele folosite de vechii maeștri iconari și proveniența acestora. Tehnica a fost reconstituită pictând noi icoane cu pigmenți similari celor folosiți în vechime, unii preparați din materie primă de origine locală.

Vernisajul va fi urmat de ateliere practice de reconstituire a metodelor vechi de obținere a pigmenților și a cernelii ferogalice din minerale și vegetale identificate și prelevate de pe cuprinsul județului Alba.

Vă invităm, așadar, să reînviem arta vechilor icoane transilvănene pictate pe lemn și să redescoperim culorile cu care se picta în urmă cu trei sute de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT