Expoziția stradală: „A 40-a aniversare a revoluției Solidaritatea”

Cu ocazia zilei naționale a Poloniei, miercuri, 11 noiembrie 2020, ora 14.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisată expoziția stradală „A 40-a aniversare a revoluției Solidaritatea”.

Expoziţia cuprinde 13 panouri, care vor fi expuse pe pietonala din fața Sălii Unirii/ strada Muzeului, este realizată la aniversarea a 40 de ani de la înfiinţarea sindicatului Solidaritatea din Polonia, o organizație care a contribuit decisiv la căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est.

Sindicatul Independent Solidaritatea a fost înregistrat oficial la 17 septembrie 1980, datorită unui val mare de greve muncitoreşti şi a adunat în momentul său de vârf 10 milioane de polonezi. Sindicatul a dat speranţă pentru o viaţă demnă, mai bună, în libertate.

Marea mişcare socială Solidaritatea, la conducerea căreia s-a aflat Lech Walesa, a ajutat oamenii să se organizeze şi să-şi exprime dorinţele, iar autorităţile comuniste din ţară au fost obligate să negocieze şi să încheie acorduri cu sindicaliştii. Sloganul “Nu există libertate fără solidaritate” a devenit mesajul unei revoluţii paşnice.

Într-adevăr, condusă de Solidaritatea prin metode paşnice, revoluţia din 1989 a dus la căderea comunismului în Polonia. De asemenea, a provocat o avalanşă care a afectat întregul aşa-numit bloc estic şi s-a încheiat cu căderea Zidului Berlinului, iar mai târziu cu sfârşitul dictaturii lui Nicolae Ceauşescu în România.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba,  Institutul Polonez din București și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT