Expoziție „Constantin Prezan – Mareșalul Unirii”

Miercuri – 30 Noiembrie – ora 15:00, la Sala Unirii Alba Iulia (aripa de Nord) va avea loc vernisajul expoziției „Constantin Prezan – Mareșalul Unirii”, o creație a parteneriatului cultural dintre Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Național de Istorie a României și Complexul Muzeal Național Moldova Iași.
Expoziția, adusă în fața publicului în cadrul programului dedicat Zilei Naționale a României, își propune să omagieze figura ilustră a lui Constantin Prezan (1861-1943), cel care a avut un rol decisiv în povestea creării României Mari. Astfel, din poziția de șef al Marelui Cartier General (1916-1918), Constantin Prezan a fost artizanul rezistenței armatei române din vara anului 1917, iar apoi, în cadrul campaniei din Transilvania și Ungaria (1918-1920), Constantin Prezan, din aceeași funcție de comandant operativ al trupelor, a condus operațiunile de eliberare a Ardealului.
Pentru întreaga sa carieră militară și, îndeosebi, pentru rolul primordial avut în Primul Război Mondial, Constantin Prezan a fost ridicat la rangul onorific de mareșal, în 1930, deținând totodată poziția de senator al drept și de membru de onoare al Academiei Române.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Vaslui, Muzeul Național de Istorie a României București, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Județean ,, Ștefan Cel Mare” Vaslui.
Evenimentul va fi transmis on-line pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia – www.facebook.com/muzeulnationalaluniriialbaiulia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT