Expoziție / Moșteniri. 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu (1824-1872)

Vineri, 9 septembrie 2022, ora 12.45, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia organizează în cadrul Congresului Național al Istoricilor Români, 8-10 septembrie 2022 (Alba Iulia) expoziția Moșteniri. 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu (1824-1872) (loc desfășurare: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Sala Unirii).

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu (1824-1872), personalitate intrată în conștiința românilor ca erou și mucenic, un om care a aparținut generației europene de la 1848, o generație formată din tineri intelectuali dornici de liberate, egalitate, fraternitate, hotărâți să obțină schimbarea vechilor structuri ale societății și construirea unei noi Europe.

Moții, care au purtat dintotdeauna venerație eroilor plămădiți din popor, celor care le-au cunoscut și înțeles în profunzime destinul, l-au numit pe Avram Iancu Împăratul Munților, Crăișorul, Domnul Iancu.

Comemorarea lui Iancu, astăzi, la 150 de ani de la moartea sa, nu poate să treacă fără un omagiu pe care muzeul albaiulian i-l aduce lui și celor care i-au stat alături în timpul războiului civil din 1848-1849.

O facem, așa cum i-am obișnuit pe albaiulieni de foarte mulți ani, printr-o expoziție, de data aceasta, organizată sub genericul: Moșteniri. 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu (1824-1872), în cadrul căreia prezentăm piese (obiecte personale ale lui Avram Iancu, desene cu portretele liderilor români transilvăneni pașoptiști, litografii, fotografii, stampe, documente, corespondență și memorii ale participanților la confruntările militare de atunci, arme) din patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Expoziția este organizată de Consiliul Județean Alba, și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Vernisajul va fi transmis on-line pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia / www.facebook.com/muzeulnationalaluniriialbaiulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT