Expoziție tempoară / DOMVS VR INSIDE A ROMAN HOUSE FROM APULUM O CASĂ ROMANĂ DIN APULUM

DCIM100MEDIADJI_0770.JPG

Expoziție tempoară /
DOMVS VR
INSIDE A ROMAN HOUSE FROM APULUM
O CASĂ ROMANĂ DIN APULUM

Vernisajul va avea loc în Spațiul Expozițional Principia în data de 9 septembrie 2022, ora 18.30.

ORGANIZATORI: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Primăria Municipiului Alba Iulia
Vor fi prezenți membri ai echipei proiectului. Curatorul expoziției este dr. Anca Timofan, arheolog în cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și responsabil științific al cercetării arheologice.

Evenimentul expozițional reprezintă acțiunea-pilot a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia ca partener în cadrul proiectului Interreg DTP ARCHEODANUBE – Archaeological Park in urban areas as a tool for Local Sustainable Development, la care Primăria Municipiului Alba Iulia este partener asociat.
Vernisajul va avea loc în Spațiul Expozițional Principia în data de 9 septembrie 2022, ora 18.30.
În cadrul expoziției vor fi prezentate publicului artefacte și materiale arheologice din mediul domestic roman, din locuințe descoperite în arealul civil al sitului Apulum, dar mai ales din casa de tip domus. Conceptul include o secțiune VR interactivă, un tur virtual în această casă romană de la Apulum, reconstituită 3D și vizitabilă cu ajutorul ochelarilor VR.
Expoziția va prezenta importantele descoperiri arheologice din anii 2009 și 2019 care au dus la evidențierea unei părți a orașul antic Apulum: o casă romană, o parte a unor băi romane (thermae), un drum, și alte amenajări de epocă romană.
Cercetarea arheologică preventivă din sectorul DOMUS-THERMAE a fost efectuată în municipiul Alba Iulia, în partea de sud-est a sitului Apulum, pe un teren în care s-a executat demolarea clădirilor anterioare ale Vinalcool SA. În sec. al XIX-lea a funcționat aici Fabrica de Spirt a lui Adolf Jonas, construită în 1864. Punctul cercetat este localizat la cca 150 m spre sud de vechile cercetări ale lui Adalbert Cserni întreprinse între 1888 și 1908, în arealul care aparține Palatului Guvernatorilor Daciei (praetorium consularis), și la cca 400 m sud-est de castrul legiunii a XIII-a Gemina.
Ne aflăm într-o zonă importantă a sitului Apulum, în așezarea civilă a castrului care, în timpul împăratului Septimius Severus (193-211 p.Chr.), a fost ridicată la rangul de municipium (municipium Septimium Apulense).
Cea mai spectaculoasă clădire, deocamdată unică în Dacia, este casa romană de tip domus, care a funcționat din a doua jumătate a secolului al II-lea p.Chr. O familie înstărită și influentă din Apulum, probabil cea a unui oficial local, și-a construit în zona rezidențială o luxoasă locuință. Am denumit-o Casa lui Venus, deoarece proprietarii amenajaseră aici un loc de cult (lararium) în care se afla, probabil, statueta votivă din bronz descoperită în curte, reprezentând-o pe Venus, zeița frumuseții și a dragostei.
De asemenea, va fi prezentată inițiativa implementării unui parc arheologic în Alba Iulia și un concept arhitectural care își propune găsirea unor soluții moderne de prezentare și încorporare a patrimoniului arheologic în mediul urban contemporan. Ar fi cel mai nou parc arheologic urban din România și singurul de o asemenea anvergură.
Noul ansamblu arhitectural propus are menirea de a proteja ruinele domus-ului și ale thermae-lor. Abordarea estetică nu este una de așezare în antiteză a celor două perioade, modern și antic, ci de a pune în evidență și a valorifica descoperirile arheologice. Spațiul arhitectural nou creat va putea să adăpostească inclusiv activități conexe cum ar fi ateliere, cursuri sau alte tipuri de programe, fie specializate, fie pentru public. Parcul arheologic este legătura directă dintre cercetarea științifică și public, locul în care se protejează și valorifică patrimoniul descoperit, fiind o remarcabilă resursă educațională și recreațională.
După excavarea și expunerea sitului, acesta a intrat într-un proces ireversibil de transformare, cu viteze variabile, în funcție de tipul materialelor de construcție utilizate, cauza primordială a degradării acestuia este expunerea în mod constant în mediul ambiant, contactul permanent și direct cu factorii climatici exteriori. De aceea este necesară o intervenție cât mai grabnică de salvare, conservare și punere în valoare a acestor vestigii din anticul oraș Apulum. Valorificarea in situ a monumentelor de epocă romană prin conservare, restaurare și integrare este o direcție care trebuie asumată și urmată de către toți cei implicați în cercetarea și administrarea patrimoniului cultural.
Proiectul Interreg DTP ArcheoDanube – Archaeological Park in urban areas as a tool for Local Sustainable Development (2020-2022) a vizat organizarea unor acțiuni comune pe plan european pentru identificarea celor mai bune soluții de valorificare și încorporare a patrimoniului arheologic în spațiul urban. Acest demers a fost axat pe dezvoltarea mijloacelor adecvate de gestionare și integrare a vestigiilor în mediul social, economic și cultural actual, rezultatul fiind elaborarea unui ArheoPlan Local.
Activitățile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, partener în cadrul proiectului, au fost inter/multidisciplinare, în elaborarea și derularea lor fiind implicați specialiști din domenii diverse: arheologi, restauratori, conservatori, arhitecți, specialiști în digitizare 3D și tehnologie VR.
Arheologi: Dr. Anca Timofan, Andrei Buta
Conservatori: Alexandru Știrban, Dana Zudor, Monica Druță
Restauratori: Dan Anghel, Sidonia Petronela Olea, Ștefan Valentin,
Arhitecți proiect parc arheologic: șef proiect arh. Alina Curea (Atic Studio Arhitectură SRL)
arh. Stefan Nechimis (Atelier N)
Reconstrucție și prelucrare VR: ing. Mircea Cosma (Geomatic SRL)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT