Expoziție temporară / 400 de ani de la înființarea Colegiului Academic de la Alba Iulia.

Vineri, 20 mai 2022, ora 12, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia – clădirea Museikon (Str. Unirii, Nr. 3 Alba Iulia) – va fi vernisată expoziția temporară: 400 de ani de la înființarea Colegiului Academic de la Alba Iulia.

Înființat în anul 1622, la inițiativa principelui Gabriel Bethlen, Colegiul Academic a fost una dintre cele mai importante instituții de învățământ din Transilvania secolului al XVII-lea. La invitația principelui la Alba Iulia au ajuns profesori recunoscuți la nivel european: Martin Opitz, Johann Heinrich Alsted sau Johann Heinrich Bisterfeld. Principele Bethlen și-a pus biblioteca personală la dispoziția celor care învățau la Colegiul Academic și tot spre folosul acestora a întemeiat tipografia princiară, unde s-au tipărit manualele necesare procesului de învățământ.

În cadrul expoziției temporare vor putea fi admirate manuale folosite la Colegiul Academic tipărite la Alba Iulia și Oradea, diplome prin intermediul cărora principii Transilvaniei au făcut numeroase donații instituției de învățământ, manuscrise în care se regăsesc numele studenților care au frecventat cursurile Colegiului. Printre piesele cele mai importante se numără lucrarea lui Johannes Duns Scotus, Quaestiones in quartum librum Sententiarum Petri Lombardi (Strassbourg, 1474), un volum care i-a aparținut profesorului Johann Heinrich Bisterfeld sau un atlas geografic din anul 1592 cu o însemnare a principelui Gabriel Bethlen.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 20 mai – 5 iunie 2022. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în parteneriat cu Biblioteca Documentară „Bethlen Gábor” Aiud, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană Mureș – Biblioteca Teleki-Bolyai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT