Expoziție temporară / „Regal etnografic”

„Regal etnografic” la Museikon
Vineri, 14 Octombrie 2022, ora 18:00 la Museikon, va avea loc vernisajul expoziției „Regal etnografic”. Obiecte de tezaur din Colecția Etnografică Marius Matei vor fi aduse în premieră la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
Expoziția „Regal etnografic” este dedicată sărbătoriri Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria.
De o frumusețe clasică, Regina Maria purta rochii albe, perle și opregul bănățean pe care l-a adoptat în ținutele oficiale purtate la marile evenimente naționale și internaționale. Să nu uităm contribuția Reginei Maria la promovarea costumului popular ca emblemă identitară a românilor.
În cadrul expoziției se vor regăsi costume tradiționale din Banatul de câmpie, bijuterii autentice vechi de sute de ani și documente fotoetnografice din cadrul Colecția Etnografică Marius Matei. Printre obiectele de tezaur care nu au mai fost admirate până acum se numără o catrință de tezaur, ornată cu 365 monede datând de la sfârșitul sec al XIX-lea.
Costumele tradiționale din zona Banatului de Câmpie ce alcătuiesc Colecția Etnografică Marius Matei au fost expuse în cele mai prestigioase muzee din România, iar de data aceasta ajung la Museikon. Cunoscutul colecționar a adunat în colecția sa peste 3000 de piese, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la mijlocul secolului al XX-lea.
„Costumele tradiționale din această colecție dezvăluie frumusețea și pasiunea locului în care multiculturalitatea este încă o trăsătură specifică. Fire de aur formează figuri decorative complexe, iar mâna iscusită a femeii desăvârșește croiala specifică portului bănățean. Costumul tradițional vorbește despre generații de bănățeni, despre inteligență și inventivitate, despre aplecarea spre eleganță și frumos, despre universul nemuritor al satului românesc bănățean. Toate aceste costume sunt mărturii ale talentului și harului, aceste piese fiind un element reprezentativ al României.”, declară Marius Matei, etnograf.
În cadrul vernisajului, vă invităm să vă bucurați și de un moment muzical oferit cu generozitate de formația camerală condusă de Sergiu Sândulache, cărora li se alătură naista Carina Cătărama, acompaniată la pian de profesorul Ruben Morar.
Formația camerală este formată din talentații elevi :
Mihai Almășan – vioară
David Săndulache – vioară
Alexandru Sșndulache – vioară
Cătălin Pop – violoncel
Cristian Pop- violoncel.

Vă așteptăm cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT