FOTO-VIDEO: Un exemplar de bucoavnă din 1792, exponatul lunii septembrie la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Muzeul Naţional al Unirii a prezentat marţi, 6 septembrie, exponatul lunii septembrie. De această dată, reprezentanții Muzeului au ales un exemplar de bucoavnă, carte scrisă cu caractere chirilice şi restaurată recent.

”Cât despre piesa pe care o vedeți expusă astăzi, ea este o bucoavnă tipărită în 1792 la Sibiu de către Petru Bart, cel care deținea privilegiul imperial de a tipări cărți pentru ortodocșii din Transilvania.

Cartea nu este întreagă, din păcate, ne lipsesc ultimele pagini, dar păstrează foaia de titlu care a intrat în numerotarea tipografului (…) Pentru a ne putea imagina cum trebuia să se încheie acest manual noi am reușit să facem o comparație cu o altă bucoavnă tipărită tot la Sibiu, dar în anul 1808, care prezintă exact aceleași caracteristici, inclusiv textele sunt identice, doar că la finalul acelui manual mai există o tablă a înmulțirii, ceea ce ne lipsește nouă astăzi, în acest exemplar”, a spus bibliotecarul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Florin Bogdan.

Acesta a adăugat că exemplarul este unicat, nefiind identificat în bibliografia românească veche care cuprinde toate cărțile tipărite în spațiul românesc între 1508 și 1830 și nici măcar în bibliografiile maghiare care de multe ori oferă informații suplimentare cu privire la cărțile tipărite în spațiul românesc.

Abecedarele din care învățau să scrie și să citească copiii din secolele anterioare purtau numele de bucovane. Primul astfel de manual a apărut în anul 1699, la Alba Iulia, fiind tipărit de meșterul Mihai Iștvanovici.

Bucovanele tipărite în vechime propuneau spre învățare alfabetul chirilic folosit în spațiul românesc până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Conținutul manualelor cuprindea slovele, așa cum erau numite literele chirilice, grupurile de litere și o serie de texte, de cele mai multe ori religioase, care ajutau la deprinderea cititului și a scrisului.

În colecțiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia se regăsesc un număr de 12 bucovane tipărite la Blaj (2), Sibiu (9) și București (1), dar și alte 6 manuale care poartă pe foaia de titlu denumirea de „Abecedar”, toate tipărite la Sibiu.

În ceea ce privește circulația exemplarului deținut de muzeul albaiulian, din notele manuscrise existente pe filele sale reiese că a circulat în arealul județului Alba, în zona localităților Sălciua de Jos și Sălciua de Sus.

”Elevii care au folosit acest manual acum 210-220 de ani, proveneau din localitățile Sălciua de Jos și Sălciua de Sus, cel puțin asta ne indică însemnările prezente pe filele cărții. Exemplarul nu e repertoriat în nicio bibliografie cunoscută. Până când vom avea o confirmare din altă parte, putem considera că această carte este unicat la nivel mondial”, a mai spus Florin Bogdan.

Piesa, recent restaurată, este necunoscută bibliografiilor de specialitate, ea având caracterul de unicat, fiind o contribuție la cunoașterea istoriei tiparului românesc din secolul al XVIII-lea.

Piesa va fi expusă în perioada 6 septembrie – 2 octombrie 2016.

Sursa: www.urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT