În perioada 4-7 iunie 2018, s-au desfășurat lucrările Conferinţei Internaţionale cu titlul Tratatele Conferinţei de Pace de la Paris (1919-1920)

În perioada 4-7 iunie 2018, s-au desfășurat lucrările Conferinţei Internaţionale cu titlul Tratatele Conferinţei de Pace de la Paris (1919-1920). Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

            Au participat specialiști din domeniul istoriei din 11 țări – România, Bulgaria, Rusia, Italia, Republica Cehă, Portugalia, Franța, Slovacia, Germania, SUA, Turcia, cu lucrări ce au abordat tema conferinței de pace organizată în capitala Franţei după încheierea Primului Război Mondial. Conferința din anii 1919-1920 a fost cea care a modelat harta Europei şi a lumii după „Marele Război” și s-a bazat, în mare parte, pe principiul de autodeterminare națională formulat de președintele american Woodrow Wilson, în decursul anului 1918. Dezintegrarea Imperiului Austro-Ungar a dus la formarea de state naţionale în Europa Central-Răsăriteană, unele apărând chiar pentru prima dată pe hartă, deşi toate au dobândit şi importante minorităţi naţionale.Principiul echilibrului de putere, cel care a asigurase pacea în Europa pentru câteva secole, a fost înlocuit cu principiul securităţii colective, înlocuire care a dus la formarea Ligii Naţiunilor în anul 1920.

Comunicările au avut în vedere modul în care a fost organizată Conferinţa de Pace de la Paris din 1919-1920, cu problemele teritoriale şi trasarea noilor frontiere, tensiunile existente și relația dintre diferitele națiuni implicate, minorităţile naţionale şi statutul acestora, chestiunea legislativă, împărțirea sferelor de influență, reparaţiile de război, căile ferate şi maritime, criminalii de război, porturile şi constituirea Ligii Naţiunilor. Comunicările au fost susţinute în limba engleză, la Sala Senatului din cadrul Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

În următoarea etapă, studiile extinse prezentate la conferinţă vor fi publicate într-un volum dedicat subiectului, ce va apărea în cursul anului 2019.

În cadrul conferinței, a fost, de asemenea, organizată și vernisată (4 iunie) o expoziție de cu titlul Tratatele Conferinței de pace de la Paris (1919-1920). Expoziția a fost realizată de Ministerul Afacerilor Externe în paretneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Aceasta cuprinde principalele tratate de la Versailles, Saint-Germain, Trianon, Neuilly-sur-Seine, Sevres, precum și alte documente aflate în colecția Arhivei Diplomatice din cadrul MAE. Expoziția va putea fi vizitată până la 1 august 2018, la Muzeul Unirii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT