Proiectul International MARBAL – Antropologi din Alba Iulia și SUA cercetează în Munții Apuseni stilul de viață al oamenilor din Epoca Bronzului

Antropologi din Alba Iulia și SUA cercetează în Munții Apuseni stilul de viață al oamenilor din Epoca Bronzului

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a prezentat rezultatele proiectului „Mortuary Archaeology of the Râmeţ Bronze Age Landscape” în parteneriat cu  Colegiul Hamilton din SUA. Nu au fost excluse din prezentare și planurile de viitor în săpăturile arheologice ce se vor desfășura în Munții Apuseni.

Cercetătorii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia alături de colegii lor americani de la Colegiul Hamilton din SUA, au prezentat cercetările preliminarii realizate în proiectul MARBAL (Mortuary Archaeology of the Râmeţ Bronze Age Landscape), Cercetări arheologice în zona Râmeț, epoca bronzului.

Arheologii și antropologii celor două instituții au prezentat modul de aplicare a analizelor ADN pe schlete umane descoperite în zona Munților Trăscău.

Ei doresc ca în perioada 2018-2020, prin analize ale ADN-ului uman prelevat să înteleagă mai bine mobilitatea, dieta și viața de zi cu zi a omului care a trăit în zona Apusenilor în epoca de bronz.

Principalele zone în care specialiștii acționează sunt siturile funerale ale locuitorilor din epoca bronzului. Prin cercetarea lor ei speră să facă o viziune mai clară a publicului larg asupra modului de viață din acea perioada.

„Scopul proiectului este să investigheze modul în care practicile mortuare au modelat şi au fost modelate de nașterea rețelelor regionale de comerț şi de edificarea identității comunitare în zona Munților Apuseni.” au  declarat inițiatorii proiectului.

Mai multe detalii AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT