Să facem istoria municipiului Alba Iulia captivantă împreună prin proiectul ArcheoDanube!

Să facem istoria municipiului Alba Iulia captivantă împreună prin proiectul ArcheoDanube!

Alba Iulia este unul dintre cele 22 de orașe norocoase din Slovenia, Ungaria, România, Croația, Germania, Bulgaria, Cehia, Austria, Moldova, Bosnia-Herțegovina și Serbia care vor dezvolta instrumente inovatoare pentru a crește atractivitatea patrimoniului cultural local. Un nou proiect cofinanțat de UE va contribui la conservarea și valorificarea patrimoniului cultural pentru generațiile viitoare într-un mod inovator, cu ajutorul parcurilor arheologice și va dezvolta turismul arheologic.

Similar cu Alba Iulia alte orașe mici și mijlocii din regiunea Dunării se confruntă cu aceleași provocări pe care acest proiect le abordează la nivel european: cum să integrezi patrimoniul arheologic în mediul social și urban al orașelor, cum să integrezi părțile restaurate conservate în arhitectura modernă a clădirilor, cum să contribui la dezvoltarea durabilă a comunităților locale și cum să generezi o creștere economică la nivelul turismului cultural. Uneori comunitățile locale se confruntă și cu lipsa experienței relevante pentru a utiliza, adapta și gestiona aceste resurse unice care să contribuie la creșterea atractivității și competitivității economice a orașului la nivel local și regional.

Proiectul ArcheoDanube finanțat prin intermediul Programului Uniunii Europene Interreg Danube propune noi abordări ale conceptului de conservare și comunicare a patrimoniului la nivel de planificare urbană. ArcheoDanube vine în sprijinul locuitorilor orașului pentru a-i ajuta să descopere valorile și comorile ascunse din comunitatea locală.

Alba Iulia este unul dintre cele 22 de comunități locale europene care vor avea oportunitatea să dezvolte modele, instrumente și planuri utile pentru gestionarea resurselor istorice ale orașului, pe baza experienței și cunoștințelor dobândite la nivel transnational iar Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va reprezenta România în acest consorțiu de parteneri internaționali.

Pe durata implementării proiectului, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va colabora cu diferiți actori locali responsabili de dezvoltarea durabilă la nivelul comunității locale cum ar fi reprezentanți ai mediului academic, ai mediului de afaceri, ai administrației publice locale și reprezentanți ai societății civile. Proiectul ArcheoDanube va contribui la creșterea atractivității istoriei și parcurilor arheologice pentru diferite grupuri țintă folosind tehnici nonformale și de divertisment  dar și instrumente inovatoare bazate pe noi tehnologii precum reprezentații 3D, jocuri de tip treasure hunting, aplicația ArcheoTales dar și alte tehnologii care vor veni în sprijinul municipiului Alba Iulia pentru a-și conecta trecutul cu prezentul și cu viitorul.

Urmăriți ArchaeoDanube pentru informații despre proiect: https://www.facebook.com/ArcheoDanube și pe website-ul dedicat proiectului

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/archeodanube

#archeodanube #dtp #danube

Proiectul Archaeological Park in urban areas as a tool for Local Sustainable Development – acronim ArcheoDanube este cofinanțat prin fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA, ENI).

  

Informații suplimentare:

Maria Elena SEEMANN

ArcheoDanube Responsabil comunicare, Alba Iulia

maria.seemann@apulum.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

FII PREGĂTIT